Wpływ energetyków na zdrowie

Napoje energetyczne co raz częściej królują wśród nastolatków i nie tylko. Pod tą nazwą kryją się substancje tworzące bombę energetyczną dla naszego organizmu. Ich głównym celem jest pobudzenie układu neurologicznego do efektywniejszej pracy oraz dodanie nam energii. Zgodnie z założeniami, napoje energetyczne powstały z myślą o sportowcach, którzy powinni po nie sięgać tylko w nadzwyczajnych okolicznościach nagłego spadku energii. Tymczasem faktem jest, że przeciętny Polak sięga po napoje tego typu w celu ugaszenia pragnienia.

Skład napojów energetycznych

Skład napojów energetycznych również zostawia wiele do życzenia. Ilość słodzików, barwników i sztucznych dodatków kilkakrotnie przewyższa normy, które potencjalnie może przyjmować człowiek wraz z pożywieniem. Ludzie sięgają po te cukrowo- kofeinowe mieszanki, aby natychmiast pozbyć się uczucia zmęczenia i braku koncentracji. Tymczasem liczne badania pokazują, że pozytywne efekty spożywania napojów energetycznych są efektem naszych wyobrażeń i oczekiwań. Innymi słowy działa tu mechanizm sugestii, któremu wielu z nas nie potrafi się wręcz oprzeć. Nadmierne spożywanie tych napojów może mieć niebezpieczne skutki dla naszego zdrowia. Szczególnie powinny wystrzegać się ich dzieci, których układ nerwowy nie jest jeszcze do końca ukształtowany, oraz kobiety w ciąży ze względu na ogromną ilość kofeiny i cukrów, które w takiej ilości mogłyby zaszkodzić nienarodzonemu dziecku. Nie zaleca się też napojów energetycznych osobom z nadwagą czy spożywającym alkohol.

Szkodliwy zastrzyk energii

Warto pamiętać, że napoje energetyczne może i dają nam jakiś zastrzyk energii, ale jest to tylko chwilowe zjawisko, które znacznie nadwyręża nasze naturalne zasoby energetyczne. Częste stymulacje naszego organizmu mogą sprawić, że nie będzie on prawidłowo reagował bez bodźca w postaci napoju energetycznego. W konsekwencji aby uzyskać ten sam efekt, sięgamy po większe ilości tych napojów, narażając się na poważne skutki uboczne oraz działanie sztucznych dodatków, które nie są bez znaczenia dla naszej wątroby, żołądka czy jelit.