Właściwości dyni

Właściwości dyni

by -
0 9

Jesień z pewnością nie jednemu kojarzy się z okresem, kiedy pojawiają się dynie. Mają one także związek z tradycją dnia Halloween, który odbywa się w anglojęzycznych krajach, np. Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Irlandii czy Kanadzie. Pomimo jej długiej tradycji związanej z tym świętem, ma też bardzo wiele różnych właściwości leczniczych.

Niskokaloryczna i zdrowa

Dobrą wiadomością będzie też to, że zawiera niewiele kalorii, zatem osoby, które dbają o sylwetkę, mogą jeść ją spokojnie, nie martwiąc się o przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Idealnie wpasuje się w jadłospis. Świeże pestki dyni pomagają w pozbyciu się tasiemca, owsików oraz innych pasożytów. Jak wiadomo, poza świątecznym przeznaczeniem, jest także używana w kuchni. Pamiętajmy o tym, że ma wysoki indeks glikemiczny, stąd też jest niewskazana dla osób, które chorują na cukrzycę. Zawiera jednak beta-karoten, który, jak wszystkie karotenoidy, jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje rozwój wolnych rodników w organizmie, tym samym zmniejszając szansę na zapadnięcie na choroby nowotworowe, np. rak piersi, płuc, żołądka, jelita grubego. Dodatkowo beta-karoten zmniejsza poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy, chorobom serca oraz udarowi mózgu.

Dynia –cenne warzywo

Reguluje również poziom ciśnienia tętniczego. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie  wzroku. Dynia jest także dobrym lekarstwem na wymioty oraz chorobę lokomocyjną. Zmniejsza także szansę na zwyrodnienie plamki żółtej w oku. Warto ją także jeść, podczas problemów z prostatą oraz przeciwko licznym pasożytom.

SIMILAR ARTICLES