Właściwości aquafaby

Właściwości aquafaby

by -
0 36

Z pewnością większość osób ogarnie zdziwienie, bo czymże jest aquafaba? I czy to jest zdrowe? Gdzie można to kupić i do czego zastosować? Zacznijmy od początku. Jest to nic innego jak woda po ciecierzycy lub też innych roślinach strączkowych. A gdzie możemy kupić? W większości sklepów, gdzie jest dostępna ciecierzyca w puszce.

Rozwiązanie przy alergii

Wśród weganów, wegetarianów i osób, które cierpią na alergię na jajka jest ona dość znana. Osoby, które się zdrowo odżywiają również ją znają. Wykorzystuje się ją do pieczenia bezjajecznych bez, biszkoptów czy też kremów. Obecnie staje się ona jednak coraz popularniejsza i coraz częściej gości na stołach podczas przygotowywania różnych posiłków. Można by rzec, że kulinarny świat oszalał nieco na jej punkcie. Jest zamiennikiem jajek, co z pewnością cieszy niezwykle wegan. Pierwsze wzmianki o niej usłyszano w roku 2007, czyli zaledwie 11 lat temu! Niestety próby zastąpienia jej jajkami zakończyły się fiaskiem.

Idealne rozwiązanie

Przełom nastąpił jednak w roku 2012, kiedy to jeden z Francuzów odkrył, że można ubić pianę z wody po ciecierzycy z cukrem, co stanowi bazę pod bezy. Odkrycie to zainspirowało kolejne osoby do stworzenia musu czekoladowego na bazie aquafaby. Ostatecznie jednak głównym fenomenem był moment, gdy Goose Wohl umieścił na swoim blogu oraz wegańskiej grupie przepis na bezę. Owa rewolucja trwa do dzisiaj. A jakie są jej właściwości? Przede wszystkim do złudzenia przypomina ubite na sztywno jajka. I podobnie jak one spulchnia oraz łączy czy też zmienia w emulsję. Co warto również wspomnieć, jest pozbawiona glutenu, więc osoby cierpiące na nietolerancję laktozy czy też celiakię. Dzięki temu znajduje zastosowanie w kuchni wegan, wegetarianów i tych, którzy cierpią na różne alergie pokarmowe. Posiada bardzo mało kalorii oraz nie zawiera cholesterolu. Zatem aquafaba umożliwia pieczenie ciast, robienie kremów, musów, majonezów oraz wegańskiej bezy. Można ją także przygotować samodzielnie w domu.

Jak przygotować?

Wystarczy namoczyć ciecierzycę w wodzie na całą noc. Rano następnie wymienić wodę, zalać ponownie i gotować przez 1,5h. Potem musimy czekać aż wywar nam wystygnie i stężeje. Dopiero potem nadaje się do ubijania.  Można, jak było wyżej wspomniane, przygotować z niej mus na deser. Z pewnością nikt z nas nawet by nie wpadł na taki pomysł. Na internecie można znaleźć sporo różnych przepisów z jej udziałem, chociażby majonez, suflety, wegańskie makaroniki, itp. Jest to jedno z bardziej rewolucyjnych gastronomicznych odkryć. Z pewnością warto wypróbować ją w swojej kuchni i samemu się przekonać o jej cudownych właściwościach.

SIMILAR ARTICLES