Daktyle i nasze zdrowie

Daktyle i nasze zdrowie

by -
0 36

Każdy z nas zna smak marchwi. Można ją wykorzystywać na naprawdę różnych dań, ale nie tylko. Mają zastosowanie także w kosmetyce. Jest to warzywo powszechnie znane i często używane. Zawiera beta-karoten, który wzmaga opaleniznę jak również wpływa pozytywnie na polepszenie się naszego wzroku, wzmacnia odporność oraz chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Jest warzywem docenianym od czasów starożytnych Chin, gdzie to miała kolor biały. Jej pomarańczowa odmiana została wyhodowana w XVII wieku przez Holendrów. Są jednak jej inne odmiany, a co za tym idzie może mieć różny kolor. A jakie są natomiast jej właściwości? Poza tymi wspomnianymi wyżej, przyczynia się do leczenia trądziku, a także opóźnia pojawianie się zmarszczek.

 

Marchew a skóra

Dodatkowo pomaga zachować na dłuższy czas opaleniznę, jak również może nadać naszemu ciału nieco ciemniejszy odcień. Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem marchwi, gdyż może ona nadać naszemu ciału kolor marchewkowy. Czego zdecydowanie nikt z nas nie chce i wolałby tego unikać. To wyglądałoby zdecydowanie nieco komicznie. Dodatkowo nadmierna ilość witaminy A, którą moglibyśmy dostarczać naszemu organizmowi poprzez jedzenie tego warzywa, mogłaby wpłynąć niekorzystnie dla naszego zdrowia. W nadmiernych ilościach staje się toksyczna, a co za tym idzie doprowadza do powiększenia się wątroby, nadmiernej pobudliwości, zaburzeń wzroku oraz chorób skóry. We wszystkim trzeba bowiem znać umiar. W nadmiarze nawet najzdrowsze rzeczy mogą przynieść katastrofalne skutki.

 

Zdrowie w marchwi

Zmniejsza prawdopodobieństwo na wystąpienie raka prostaty, jamy ustnej, przełyku, krtani oraz pęcherza moczowego. Dodatkowo jedzenie marchwi powoduje obniżanie się poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, także i miażdżycy. W lekkich i przewlekłych stanach choroby wieńcowej podaje się wyciągi z jej owoców. W przypadkach ciężkich jest stosowana jako środek wspierający czy też pomocniczy. Zdecydowanie można by się jeszcze długo rozpisywać o jej korzystnym wpływie na nasze organizmy, jednak zdecydowanie lepiej ją zjeść, niż dywagować o niej.

SIMILAR ARTICLES