Falafele Warszawa – gdzie zjeść?

Falafele Warszawa – gdzie zjeść?

by -
0 46

Falafel Warszawa

Idealne dania dietetyczne to takie, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Nienormowany czas pracy, nieregularne posiłki, silny stres – dziś coraz trudniej zadbać nam o zdrowe ciało. W odpowiedzi na ten problem pojawiły się diety, które nie tylko mają poprawić figurę, ale i oczyszczać organizm ze zbędnych toksyn. Mimo upływu lat najpopularniejszymi dietami wydają się być wegetariańska i wegańska. Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele wartościowych i smacznych dań można przygotować z wegetariańskich produktów. Doskonałym przykładem mogą tu być falafele. Zatem gdzie można ich spróbować? Dobrą odpowiedzią wydają się być falafele Warszawa – bo właśnie tu można zjeść najlepsze.

Falafele – co to jest?

Falafele to inaczej smażone kulki, lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, lub bobu z sezamem. Przykładowo w krajach arabskich jest to bardzo popularna wegańska potrawa. Z kolei w restauracjach typu fast food falafele podawane są jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Wspomniana ciecierzyca jest wcześniej nie tylko zmielona, ale i namoczona. Ponadto całość doprawia się czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Samą namoczoną ciecierzycę najlepiej jest zmiksować w melakserze. Dobrze przygotowany falafel z zewnątrz powinien być chrupiący, a w środku miękki. Ważna informacja – falafele można robić tylko z surowej ciecierzycy. Podane w innej formie są ugotowane i nie nadają się do wykorzystania w przepisie.

Przepis na pieczone falafele

Składniki: 400 g suchej ciecierzycy (mocz ją przez nic w ziemnej wodzie),15 suszonych daktyli, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, ¼ pęczka natki pietruszki, ¼ pęczka natki kolendry, lub więcej pietruszki, ¼ łyżeczki mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,¼ łyżeczki mielonego kardamonu, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki chili, jedna – dwie łyżeczki soli, olej do smażenia (rzepakowy lub z pestek winogron).

Sposób przygotowania: Na początek odcedź, opłucz i zmiel połowę ciecierzycy w maszynce do mielenia. Resztę ciecierzycy mielimy wraz z daktylami, cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami. Powstaje masa do której dodajemy sól i przyprawy. Dalej wszystko dokładnie mieszamy. Dobra masa musi się łatwo formować, w przeciwnym razie warto dodać do dwój łyżek wody. Wszystko przykrywamy (szczelnie) folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Przed pieczeniem blachę wykładamy papierem do pieczenia, a miejsca, gdzie będą leżeć falafele delikatnie smarujemy olejem. Przygotowaną masę formujemy w delikatnie spłaszczone krążki. W tym wypadku istotne jest dokładne ściśnięcie dzięki któremu nasze falafele nie będą się rozpadać. Tu pomocna może okazać się maszynka do falafeli. Kiedy ułożymy uformowane falafele na blaszce całość na wierzchu należy posmarować delikatnie olejem. Dalej obrabiamy i pieczemy przez ok. 8 minut. Gotowe można podać tahiną, oraz świeżymi warzywami. Uwagi – nie warto przygotowywać falafele w blenderze, oraz nie należy dodawać mąki i bułki tartej.

SIMILAR ARTICLES

kamagra

0 4
dieta antyrakowa

0 6