Czosnek, jako naturalny antybiotyk

Czosnek, jako naturalny antybiotyk

by -
0 10

Jesień oraz zima są trudnymi do przetrwania, dla naszego systemu odpornościowego, porami roku. Warto, więc zadbać o to, by jak najbardziej zminimalizować szansę na zapadnięcie na niechciane choroby, takie jak przeziębienie czy grypa. Nieocenionym liderem na rynku, a przy tym naturalnym i bardzo tanim jest najzwyczajniejszy na świecie czosnek, który Jest on antybiotykiem, który hamuje rozwój bakterii, obniża ciśnienie krwi, a także zwalcza różnego rodzaju infekcje.

Jeden ząbek czosnku

Wystarczy codziennie jeść jeden ząbek, który ma w sobie naprawdę kopalnię witamin, aby odczuć jego pozytywny wpływ na zdrowie i odporność. Jeden taki ząbek zawiera olejki eteryczne, które są bogate w siarczki i alicynę, związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, cukry, saponiny, witaminy B1, B2, PP, C, A; liczne sole mineralne, np. wapń, magnez, potas oraz mikroelementy, np. nikiel, kobalt, chrom. Najzdrowszy jest surowy. Czosnek skutecznie przeciwdziała infekcjom wirusowym układu oddechowego. Znienawidzonym, jednak bardzo dobrym środkiem, który zwalcza objawy przeziębienia i grypy jest mleko z czosnkiem. Zdecydowanie nie smakuje to jakoś bardzo dobrze, jednak ma zbawienny wpływ na naszą odporność i zwalczenie początków choroby.

Czosnek i jego właściwości

Ma silne działanie bakteriobójcze, co za ty idzie,  skutecznie działa przeciwko pasożytom układu pokarmowego, np. owsikom, tasiemcom. Obniża ciśnienie krwi, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko zawału serca. Hamuje rozwój bakterii, np. gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy.

SIMILAR ARTICLES