Białko z serwatki

Białko z serwatki

by -
0 219

Serwatka jest produktem ubocznym w procesie produkcji mleka, aczkolwiek to właśnie ów produkt uboczny ma bardzo duże znaczenie dla osób chcących zwiększyć swoją masę mięśniową. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty. Serwatka jest produktem wyjściowym dla jednej z bardziej popularnych odżywek białkowych, dla jednej z bardziej popularnych odżywek sportowych. Mowa mianowicie o białku serwatkowym. Jest to odżywka sportowa, która pomaga nam w głównej mierze uzyskać wyższy poziom masy mięśniowej, która ponadto pozwala nam na lepszą kondycję, na lepszą regenerację potreningową.

Serwatka

Białko serwatkowe powstaje z serwatki, aczkolwiek nie ma wiele z nią wspólnego. Aby bowiem móc mówić o białku serwatkowym, trzeba samą serwatkę poddać pewnym procesom. Konkretnie rzecz ujmując mówimy w tym miejscu o procesach ultrafiltracji. W wyniku tego procesu możemy z serwatki pozbyć się laktozy oraz tłuszczu, a więc tych elementów, które w osiągnięciu określonego celu sportowego są dla nas czymś zbędnym. Białko serwatkowe może mieć różne postacie. Bezpośrednio po zakończeniu procesów ultrafiltracji uzyskujemy koncentrat białka serwatkowego, aczkolwiek można o nim mówić, jako o produkcie niedoskonałym, posiadającym sporo wad i na pewno nieprzeznaczonym dla osób, które borykają się z problemem braku tolerancji na laktozę. W koncentracie białka serwatkowego mamy, bowiem obecną pewną ilość tłuszczu oraz laktozy.

Hydrolizat białka

Aby zupełnie wyeliminować oba te elementy, musimy uzyskany koncentrat poddać dalszym procesom. Tym samym uzyskujemy izolat lub też hydrolizat białka serwatkowego, które to produkty są już doskonałe, które nie zawierają w sobie tłuszczu ani laktozy, a w ich składzie mamy w głównej mierze samo białko, a więc to, czego oczekujemy i co pomoże nam zrealizować nasze cele sportowe. Sięgając po białko serwatkowe warto jest postawić na te najlepsze jego formy, które dadzą nam najwięcej dobrego. Warto sięgać po odżywki białkowe, warto sięgać po najlepsze odżywki białkowe, a białko serwatkowe właśnie do takich można zaliczyć.

SIMILAR ARTICLES